Zomer

Weblog

Zomer

’s Ochtends voor ik aan het werk ga maak ik graag een wandeling door het park. Op een mooie zomerochtend in juni, als alles in bloei staat, is dat een feest van geuren en kleuren. De vlier, de rozenstruiken, de kamperfoelie: ze trekken alles uit de kast om insecten te lokken zodat ze in het najaar vruchten en zaden kunnen maken. Dit schouwspel wordt begeleid door een orkest van vogelgeluiden. Het vrolijke gekwetter van de putters, het geklop van de bonte specht, de krachtige trillers van de winterkoning boven alles uit en vanuit het riet de zang van de karekiet. De natuur ademt één en al joi de vivre.

Bloeimomenten

Ken jij dat ook, dat gevoel van volledig in bloei staan? De knop barst open en een prachtige bloem spreidt zich. Ik heb dat als ik tijdens een coachgesprek helemaal in de flow van het verhaal en proces van de ander zit of als ik als wadloopgids met een groepje mensen over het wad loop. Dan ben ik aanwezig met al het mooie dat ik in me heb aan passie en talent. Wat zijn jouw bloeimomenten? Hoe ervaar jij deze momenten? Kun je ervan genieten of zie je vooral wat nog beter zou kunnen?

Is er wel genoeg aandacht voor onze bloei?

Ik merk dat we er niet altijd voldoende aandacht voor hebben, voor onze bloei. Of we (h)erkennen het niet als bloei. Niet alle planten en struiken hebben van die kleurige en geurende bloemen, denk bijvoorbeeld aan grassen of de brandnetel. Al is de bloeiwijze misschien minder spectaculair, ook zij staan in bloei. De brandnetel is voor sommige vlindersoorten een waardplant waaraan zij hun eitjes toevertrouwen zodat deze zich kunnen ontwikkelen tot rups om zich later te ontpoppen als vlinder. Dat doet me denken aan het zorgpersoneel dat altijd al in de ziekenhuizen heeft gebloeid, maar zich nu opeens ontpopt als helden van de Nederlandse samenleving. Het is maar hoe (goed) je er naar kijkt.

Wat bloeit raakt ook uitgebloeid

Terug naar mijn wandeling. Alle soorten bloeien op hun eigen tijd en niet alles staat nu in bloei. Ik zie knoppen, bloemen die verwelken en planten die al vrucht dragen. Zo is het ook in onze loopbaan, in ons leven. Je relatie kan in volle bloei staan, maar op het werk loopt het even niet lekker of andersom. Wat bloeit raakt ook uitgebloeid. Dat is een natuurwet. Maar als het goed is ligt het nieuwe al in de kiem te wachten. Dat is waar we in loopbaantrajecten naar op zoek gaan. Daarover ging mijn eerste blog over de vier seizoenen: de herfst. De cyclus is weer rond.

Oefening: Bloemen als inspiratie*

Zoek in de natuur (of bij een bloemist) een bloem die weerspiegelt hoe jij bent als je in je werk volledig in bloei staat. Beschrijf wat je opmerkt aan deze bloem. Welke kwaliteiten zie je aan deze bloem? Zet voor deze kwaliteiten: ‘ik ben …’. Hoe kun jij deze kwaliteiten meer in je werk inzetten? Wat heb jij nodig in je werk om te kunnen floreren (qua voedsel, water, licht en bescherming)? Wat heb jij anderen te bieden (qua kleur, geur en voedsel)?

* Oefening uit: Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie van Yoke de Wilde.

“Op basis van 25 jaar ervaring
en een eigentijdse visie op studiekeuze
hanteert Videre een unieke studiekeuze methodiek”