Zoek het uit!

Weblog

Zoek het uit!

‘Zoek het uit! Ontdek de beste versie van jezelf.’ Met deze slogan trekt het project Maatschappelijke Diensttijd (MDT) de aandacht van Friese jongeren van 16 – 27 jaar. Wat MDT jongeren te bieden heeft? De kans om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en duurzame keuzes te maken voor de toekomst.

Om je loopbaan uit te stippelen zijn twee zaken van belang. Ten eerste moet je jezelf goed kennen, dat wil zeggen weten wat je drijfveren en talenten zijn. Ten tweede moet je weten hoe de wereld van werk eruit ziet, oftewel je keuzeopties kennen. Het eerste is al een hele uitdaging als je jong bent, het tweede is een nog grotere opgave als je alleen de supermarkt (vakkenvuller) of de horeca (hulp in de bediening) goed kent.

De wereld van werk leren kennen

De kracht van dit project is dat jongeren de kans krijgen die wereld van werk te leren kennen. De Maatschappelijke Diensttijd houdt in dat zij gedurende 5 maanden 16 uur per week meedraaien in een organisatie, waarbij ze door een mentor worden begeleid. Ervarend leren dus. Het mes snijdt aan twee kanten. Enerzijds leer je een stukje van de arbeidsmarkt kennen, anderzijds verdiep je het inzicht in je drijfveren en talenten. Waarschijnlijk ontdek je talenten die je nog niet van jezelf kende. In de workshops die worden aangeboden ontwikkel je skills zoals: jezelf presenteren en kennis van EHBO.

Maatschappelijke betekenis van werk

Bij MDT is er veel aandacht voor de maatschappelijke betekenis van werk. Door het werk dat je doet draag je bij aan een behoefte die er is in de samenleving en misschien wel aan een maatschappelijk vraagstuk, zoals: verduurzaming van de samenleving of het terugdringen van eenzaamheid onder ouderen. In de voorbereidingsperiode wordt zorgvuldig gezocht naar een passende organisatie en vinden verschillende bedrijfsbezoeken plaats. In september 2020 start er weer een nieuwe groep. Meer informatie is te vinden op de website van MTD.

Intensieve begeleiding bij studiekeuze

Videre biedt korte, intensieve begeleiding bij studiekeuze. De trajecten helpen jongeren een goed zicht te krijgen op hun drijfveren en talenten zodat zij gericht een aantal passende studies kunnen gaan onderzoeken. Verkennen van de praktijk is belangrijk, bijvoorbeeld via een open dag of meeloopdag. Soms regel ik dat een jongere een dag kan meelopen met iemand uit de beroepspraktijk, zodat hij of zij al een beeld van de beroepspraktijk heeft voor aanvang van de studie. Voor jongeren die zich een langere periode (6 maanden) willen oriënteren op hun toekomst en vooral in de praktijk is MDT een mooie aanvulling op het begeleidingsaanbod dat er is. Nog een voordeel: deelname is voor jongeren gratis! Vrijblijvend is het niet, er wordt wel een goede motivatie en inzet verwacht.

“Op basis van 25 jaar ervaring
en een eigentijdse visie op studiekeuze
hanteert Videre een unieke studiekeuze methodiek”