Winter

Weblog

Winter

De winter is de periode van korte, donkere dagen, kilte, stilte en stilstand. De natuur oogt levenloos, doods. Veel planten zijn afgestorven en van de aardbodem verdwenen. Kale bomen staan bewegingloos in het landschap. Geen ruisende bladeren, geen vitaliteit.

Op 46-jarige leeftijd kreeg ik te horen dat ik, samen met een aantal collega’s, zou worden ontslagen. De organisatie waarvoor ik werkte raakte haar grootste klant kwijt en daarmee 50% van de omzet. Ik kwam thuis te zitten. Terwijl ’s ochtends iedereen in beweging komt om naar het werk te gaan sta ik aan de zijlijn. Ik doe niet meer mee. Mijn loopbaan staat stil. Ik voel me overbodig en nutteloos. Het maakt me onzeker. Heeft niemand mij nodig? Ik wil graag ergens van betekenis zijn.

De winter als metafoor

Terug naar de natuur. Ook al lijkt de aarde doods, in de aarde liggen allerlei zaden. Zij wachten op een nieuw leven. We kunnen deze zaden zien als een metafoor voor de dromen en verlangens die diep in ons binnenste liggen te wachten. Zo had ik al langere tijd een wens om voor mezelf te beginnen. Maar hoe gaat dat; je bent druk bezig met de dingen van alle dag, het afwerken van je takenlijstje. Tijd om écht aandacht te geven aan je wens is er niet. Tot het winter wordt, het takenlijstje nagenoeg leeg is. Tijd voor inkeer, bezinning. Ik heb aandacht voor mijn droomzaden. Ik ben nu 60 en ik kan terugkijken op 14 jaar zelfstandig ondernemerschap. Het zaad is ontkiemd, dromen verwezenlijkt. Ik voel me vrijer dan ooit.

Hoe ervaar jij de winter?

Hoe ervaar jij de winter? Hoe ga jij om met stilstand? We willen zekerheid in het leven. Duidelijkheid over waar we staan en waar we naar toe gaan. Daarom zijn we vaak aan het trekken en duwen in een poging de werkelijkheid naar onze hand te zetten. Helaas bereiken we hiermee vaak het tegendeel. Je raakt innerlijk verkrampt en je gaat voorbij aan de natuurlijke stroom van het leven. Pas wanneer je de controle loslaat en het even-niet-weten durft toe te laten, pas dan creëer je ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en kan het leven zich in al haar volheid aan jou tonen. Wanneer jij geduld hebt en vertrouwen kan de winter zijn werk doen. Dat is de schoonheid en waarde van de winter.

Er komt een mooie winterherinnering bij mij op. Ik was in training voor een marathon die ik wilde gaan lopen. Op een zondagochtend in januari liep ik een grote ronde over het platte land rond mijn woonplaats. Een schitterend, leeg decor: strakblauwe lucht, alles om me heen wit en licht, de weilanden leeg afgezien van een paar schapen, de stilte oorverdovend, enkel onderbroken door het knisperen van de sneeuw onder mijn hardloopschoenen bij iedere stap die ik zet in de maagdelijke sneeuw, de vrieskou op mijn huid. Ik ervaar een enorme rijkdom, vrijheid, ruimte, rust en vrede in deze leegte en stilte.

Om te doen:

Doe je ogen dicht en vraag je af welke wensen in jouw diepste binnenste verborgen liggen. Teken vervolgens deze wensen als zaden op een vel papier. Welke wensen willen op dit moment verwezenlijkt worden? Wat hebben je zaden op dit moment van jou nodig? Wat wil jij tot ontwikkeling brengen?

Uit: Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie, Yoke de Wilde, 2009

“Op basis van 25 jaar ervaring
en een eigentijdse visie op studiekeuze
hanteert Videre een unieke studiekeuze methodiek”