Vastgelopen in eerste baan

Weblog

Vastgelopen in eerste baan

Monique vraagt bij Videre een loopbaanscan aan. Na de studie Toegepaste Psychologie is zij in haar eerste baan gerold. Ze werk nu drie jaar bij een zorginstelling. Het is geen gemakkelijke doelgroep waar ze mee werkt en dat maakt het een pittige functie. Daarnaast spelen er zaken die de werksfeer negatief beïnvloeden, hebben financiën een grote invloed op beleidskeuzes en ervaart Monique niet de erkenning en ondersteuning die ze nodig heeft. Het maakt haar onzeker en ze zegt: ‘ik weet niet wat ik wil of hoe het verder moet met mijn loopbaan’.

Monique maakt een tweetal tests: één over persoonskenmerken, kwaliteiten en competenties en één over voorkeuren ten aanzien van werk (interesses). Daarnaast geef ik haar een aantal opdrachten mee, o.a. een feedbackopdracht waarbij zij collega’s en andere bekenden een aantal vragen stelt: Wat vind je speciaal aan mij? Wat kan ik goed? Waar ben ik op mijn plek? Wat zie je mij doen? en een opdracht om 10 interessante vacatures te verzamelen.

De feedback die Monique kreeg was Indrukwekkend. Zonder uitzondering maakte iedereen duidelijk dat zij een kanjer is in haar werk: betrokken, empathisch, met een enorme inzet. De mensen om haar merken ook haar grote verantwoordelijkheidsgevoel en gevoelens van onzekerheid op. De persoonlijkheidsvragenlijst bevestigt haar sociale kwaliteiten, maar ook haar gebrek aan zelfvertrouwen en incasseringsvermogen op dit moment.

In het coachgesprek zijn we dieper ingegaan op deze onzekerheid, die in een zo schril contrast staat met haar talenten en kwaliteiten. Onzekerheid hangt vaak samen met irreële opvattingen (overtuigingen) die we er onbewust op na houden, zoals: als ik hulp vraag denken mensen dat ik het niet kan of als ik iets niet goed doe, dan faal ik en ben ik een grote …. (vul maar in). Wanneer je deze irreële opvattingen onderkent en in staat bent deze geleidelijk aan te vervangen door meer realistische opvattingen, dan geeft dat het zelfvertrouwen een enorme boost.

Wat Monique daarvoor nodig heeft is een omgeving (organisatie) die dit proces ondersteunt. Waar je hulp mag vragen, waar je niet afgerekend wordt op wat even niet goed gaat (en wat niet per definitie aan jou ligt), kortom een veilige werkomgeving waar zij zich verder kan ontwikkelen. Bij Monique komen na het coachgesprek zaken in een stroomversnelling. De opdracht om vacatures te verzamelen leverde een interessante functie op waarnaar zij solliciteerde. Geeft het geen enorme boost wanneer je te horen krijgt dat van alle sollicitanten zij jou het liefst willen hebben in die baan!

“Op basis van 25 jaar ervaring
en een eigentijdse visie op studiekeuze
hanteert Videre een unieke studiekeuze methodiek”