Twee keer gestopt, help!

Weblog

Twee keer gestopt, help!

Pieter stopte halverwege het eerste studiejaar met Bedrijfseconomie. Vol goede moed begon hij daarna aan de studie Bedrijfskunde, maar het lukte hem niet ‘de motivatie vast te houden’, zoals hij het zelf omschrijft. In een werkgroepje aan opdrachten werken lukte nog wel, maar in de boeken duiken komt er gewoon niet van. Hij heeft nu een tussenjaar en is aan het werk. Het komende jaar wil hij toch graag weer een studie oppakken en deze keer ook afronden. Zijn grote vraag is: waarom loop ik steeds vast in een studie en hoe kan ik de motivatie vasthouden? Hier wil hij met hulp van Videre graag achter komen.

Uitgangspunt van Videre is dat ieder mens, tenzij zwaar depressief, gemotiveerd is om bepaalde dingen na te streven. Ook Pieter blijkt een aantal sterke basismotivaties (drijfveren) te hebben, zo blijkt uit de Reiss Motivation Profile test. Hij is bijvoorbeeld gemotiveerd om individuele vrijheid na te streven, zijn eigen pad te kiezen, wil graag praktisch bezig zijn, vindt het belangrijk sociale contacten te onderhouden, zoekt gezelligheid en wil zich graag onderscheiden, aandacht en erkenning krijgen. Een aantal motivaties herkende Pieter direct, van andere was hij zich nog niet zo bewust.

Stap twee was het onderzoeken welke studies Pieter inhoudelijk (dus qua lesstof) interessant vindt. Hiervoor maakte hij online de Studie Interesse Test van Talent Focus. Dit leverde een verrassend beeld op. Geen enkele economische studie haalde de top-10. Studies die hem interesseren hebben te maken met muziek, theater en toneel. Overigens was dit voor een aantal mensen die Pieter goed kenden geen verrassing. Zij reageerden met: ‘dat wisten wij al lang’. De vraag waarom hij zijn motivatie niet kon vasthouden was hiermee beantwoord en ook de vraag voor welke studies hij wel gemotiveerd is.

Bij stap drie onderzochten we of de interessante studies ook aansluiten bij zijn basismotivaties en dat blijkt een prima match. Ik ben er zeker van dat dit een verhaal wordt van drie keer is scheepsrecht. Ik voel het enthousiasme en de energie bij Pieter. Wanneer je dingen doet die niet aansluiten bij jouw drijfveren kost dat veel energie, terwijl wanneer jij je richt op de dingen die je werkelijk interesseren dan gaat het bijna vanzelf. Dat noemen we dan gemotiveerd.

“Op basis van 25 jaar ervaring
en een eigentijdse visie op studiekeuze
hanteert Videre een unieke studiekeuze methodiek”