
27 nov Tips voor starters op de arbeidsmarkt
Tips voor starters op de arbeidsmarkt
Ben je net klaar met je studie? Gefeliciteerd! Een belangrijke mijlpaal in je leven waar je trots op mag zijn. Maar hoe nu verder? Hoe stuur je jouw loopbaan in een richting die bij jouw past zodat jij met plezier je werk doet en je kunt ontwikkelen? Een lastige opgave waar alle starters op de arbeidsmarkt mee te maken hebben.
Veel voorkomende situatie
Een tijdje geleden kreeg Jaap van Videre iemand over de vloer die net klaar was met haar studie International Business. Ze kreeg direct na haar studie een baan aangeboden, ze voelde zich gevleid en is met veel enthousiasme begonnen in deze functie. De baan had weinig raakvlakken met haar studie en was ook niet gericht op de internationale markt en ze werkte onder het denkniveau waarvoor ze is opgeleid. Op dit moment biedt de baan voldoende uitdaging, maar op termijn zijn er geen echte doorgroeimogelijkheden om eigen talenten voldoende te kunnen ontplooien. Is het goed dat zij deze baan heeft geaccepteerd of had ze toch zelf meer op zoek moeten gaan?
Geduld is een schone zaak
Het is belangrijk om niet zonder meer de eerste de beste baan aan te nemen die je wordt aangeboden. Het is heel vlijend wanneer je door een werkgever wordt benaderd, maar blijf wel kritisch. Biedt de baan je voldoende uitdaging? Natuurlijk moet je als starter op de arbeidsmarkt nog veel leren, maar het moet niet zo zijn dat je na een jaar al uitgeleerd bent en het werk een routine wordt. Kijk of de organisatie op termijn ook doorgroeimogelijkheden biedt. Daarnaast is het belangrijk dat het werk aansluit bij die aspecten die jij belangrijk vindt voor je loopbaan, bijvoorbeeld internationale contacten of de vrijheid om het werk naar eigen inzicht te organiseren.
Netwerk er op los
Wat je doe wanneer er voor jouw weinig kansen zijn in de arbeidsmarkt omdat er niet veel functies zijn in jouw vakgebied? Dan is het wel heel verleidelijk om een aangeboden baan aan te nemen. Een loopbaan verloopt zelden in een keurig rechte, opgaande lijn. Tijdelijk een baan aannemen als opstapje naar een baan die (nog) beter aansluit bij jouw wensen is een optie, maar pas op! Werkgevers vormen zich een beeld van jouw toegevoegde waarde en motivatie (ambitie) op basis van jouw CV. Zorg dus dat je een sterk verhaal hebt bij jouw carrière pad en hoe dat is verlopen. Via het werk bouw je een zakelijk netwerk op. Dit netwerken kan je helpen om een passende (nieuwe) baan te vinden. LinkedIn helpt je jouw netwerk in kaart te brengen, maar ook optimaal te benutten. Laat iedereen op een creatieve manier weten dat je op zoek bent naar een baan en zorg dat je de vacatures niet mist die uniek op LinkedIn (en niet via een ander medium) worden aangeboden.
Advies op maat voor starters op de arbeidsmarkt
Videre helpt starters op de arbeidsmarkt bij o.a.:
- Het helder krijgen van wensen en voorkeuren ten aanzien van werk,
- Het helder in beeld brengen van persoonlijke talenten en kwaliteiten,
- Het krachtig profileren van jezelf op basis van deze talenten en kwaliteiten,
- Het ontdekken van kansen op de arbeidsmarkt,
- Het optimaal benutten van LinkedIn (en andere sociale media) in het sollicitatieproces,
- Het verbeteren van sollicitatievaardigheden.
Neem gerust contact met ons op wanneer jij werk wilt maken van je loopbaan.
“Op basis van 25 jaar ervaring
en een eigentijdse visie op studiekeuze
hanteert Videre een unieke studiekeuze methodiek”
