Natuurcoachen

Wat is natuurcoachen?

“Bij natuurcoachen denken mensen al snel aan coachen in de natuur, wat ook wel wandelcoachen wordt genoemd. Natuurcoachen onderscheidt zich van wandelcoachen doordat de natuur zelf nadrukkelijker als hulpmiddel wordt betrokken bij het coachen.”

Natuurcoachen is een relatief nieuwe specialisatie van het coachvak, waarbij de natuur, in de brede zin van het woord, wordt ingezet in processen van verandering, groei en ontwikkeling van mensen.

De kracht van natuurcoachen!

Wandelen in de natuur zorgt ervoor dat je stil wordt in je hoofd. De natuur werkt rustgevend. Je bent niet continu aan het denken (of piekeren) waardoor je beter in staat bent te luisteren naar wat je van binnen voelt. Anders gezegd: je schakelt van de doe-stand, waarin we veel doen op de automatische piloot, naar de zijn-stand, waarbij er bewuste aandacht is voor wat zich aandient.

Als je wandelt komt alles in beweging, ook dat wat vast zit in je hoofd. Al wandelend komen er wijze antwoorden omhoog, hoor ik mensen vaak zeggen. Je stapt uit je vertrouwde wereld, je slaat letterlijk nieuwe wegen in en je verkent nieuwe mogelijkheden. Je staat open voor nieuwe inzichten en ideeën.

Natuurcoachen is een vorm van ervaringsleren. Door in het bos een opdracht te doen, bijvoorbeeld iets bouwen, ga je dingen voelen, ervaren, bewust worden. Je komt in contact met je diepere behoeften, wensen en verlangens.

De weg is het doel

De volgende stap zet je met Videre

Is natuurcoachen niet zweverig?

Deze vraag wordt vaak gesteld door mensen die gewend zijn te vertrouwen op hun ratio. Problemen los je op door analyseren en logisch redeneren. Voor veel vraagstukken is dat een prima aanpak, maar als het gaat om persoonlijke groei, ontwikkeling of lastige, complexe keuzes in het leven dan werkt het vaak niet. Dan kan het hoofd wat hulp gebruiken van je intuïtie, het innerlijk weten.

Uitgangspunt bij het natuurcoachen is dat we allemaal de antwoorden en oplossingen al bij ons dragen, alleen vaak op een onbewust niveau. De taak van de natuurcoach is om dit onbewuste weten bewust te maken. Natuurcoachen is niet zweverig maar nuchter en aards. Het brengt je dicht bij jezelf, bij je eigen natuur.

Natuurcoachen is dus ook, of misschien wel juist, geschikt voor rationeel ingestelde mensen, al is het soms een uitdaging om vooral te ervaren in plaats van te denken, zelfs in de natuur.

Noodverband of duurzame verandering

Veel mensen houden niet van vragen en problemen en willen die dan ook oplossen, het liefst zo snel mogelijk. Natuurcoachen richt zich niet op een snel antwoord, maar op duurzame verandering. Die aanpak vraagt tijd, bewuste aandacht en een zekere mate van geduld. Veranderen is een proces en processen hebben tijd nodig. Dat is in de natuur niet anders, een beukenootje is ook niet van de een op de andere dag een enorme beuk. Wanneer met bewuste aandacht de stappen in het proces zorgvuldig worden doorlopen kan in een relatief korte periode veel worden bereikt. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt: even stil staan is soms een hele vooruitgang.

Betoverd door natuur en beweging

Hoe werkt het?

Wilt u kennismaken met natuurcoachen? De aanpak van Videre is gebaseerd op de methodiek van Innersteps, school voor natuurcoachen en bestaat uit vijf sessies van anderhalf uur. De opbouw is als volgt:
1. Intake
We bespreken wat er allemaal speelt in je leven, wat op dit moment het meest belangrijk is en aandacht nodig heeft. Welk verlangen ligt hieronder? Op basis van deze eerste coachsessie kun je besluiten of deze aanpak bij je past en of je zo aan je doel wilt werken. De investering voor deze eerste sessie van anderhalf uur is € 75,00.
2. Doel bepalen
Vanuit je wens bepalen we het doel van de coaching zodat helder is wat je wilt bereiken. We verkennen verder de situatie rondom je wens.
3. Wat houd je tegen?
We onderzoeken welke belemmeringen er zijn als het gaat om het realiseren van je wens en bereiken van je doel. Dit kunnen omstandigheden zijn waar je mee te maken hebt, maar vaak zijn er ook obstakels in jezelf.
4. Versterken van je daadkracht
Jij beschikt over unieke kwaliteiten en natuurlijke hulpbronnen die je kunnen helpen je wens te realiseren. Je gaat ze bewust ervaren.
5. Actieplan
Inzichten zijn belangrijk, maar verandering betekent actie. Bij deze stap zet je inzichten die je hebt ervaren om in een concreet actieplan.

In een extra terugkomsessie na twee maanden blikken we terug op het hele traject en de veranderingen die in de periode daarna hebben plaatsgevonden.

Speciaal aanbod: Reflecties op het Wad

Speciaal aanbod: Reflecties op het Wad

Iedereen ervaart deze bijzondere tijd op zijn of haar eigen manier. Een aantal kenmerken gelden volgens mij voor iedereen: onze vaste routines en zekerheden worden behoorlijk door elkaar geschut, de situatie heeft grote impact op onze werk- en leefsituatie en de ontwikkelingen zetten aan tot nadenken over zaken die tot voor kort vanzelfsprekend leken. Tijd voor reflectie dus. Waar kun je dat beter doen dan buiten, in de vrije natuur, tijdens een flinke wandeling.

In de periode van mei tot en met september bied ik je een bijzonder dagdeel aan van ervaren en reflecteren voor maar € 100,- p.p. (exclusief btw). Samen maken we een lichte tocht over het prachtige Wad en kun je ervaren wat het Wad met je doet. Mijn ervaring: het Wad geeft rust, een positief gevoel, inspiratie, ruimte voor creatieve invallen en nieuwe energie. Gun jij jezelf (of iemand anders) zo’n bijzondere ervaring neem dan snel contact op en we plannen een afspraak. Hoe dit aanbod er precies uit ziet, vind je terug in de blog ‘Reflecties op het Wad’.

De volgende data voor ‘Reflecties op het Wad’ zijn al bekend:

  • Vrijdag 24 juli – van 18:30 tot +- 21:00 uur;
  • Vrijdag 7 augustus – van 18:30 tot +- 21:00 uur;
  • Vrijdag 4 september – van 17:30 tot +- 20:00 uur.

Wil jij graag gebruik maken van het speciale aanbod, maar ben jij op bovenstaande data niet beschikbaar? Neem dan gerust contact met ons op, dan zoeken wij een passende datum voor jou!