Lente

Weblog

Lente

De lente is de periode van grote beloften, groei van binnen naar buiten. Zaden die onder de grond verscholen lagen brengen kiemplantjes voort die voorzichtig boven de grond uitkomen, uiterst kwetsbaar nog. Knoppen aan de nog kale bomen barsten open en kleuren de bomen frisgroen. Jonge vogels breken uit hun eierschaal. Het bruist van energie en overal is groei en ontwikkeling waar te nemen. Ieder jaar ben ik weer verbaasd over die geheime kracht die de natuur aanspoort om weer tot leven te komen na een periode van ogenschijnlijke stilstand.

Mondiale Corona-crisis en de gevolgen

Terwijl ik deze blog schrijf zitten we midden in een mondiale Corona-crises. De gevolgen zijn enorm: mensen worden ernstig ziek en wereldwijd overlijden er vele mensen aan het virus. Horeca- en andere bedrijven moeten per direct de deuren voor onbepaalde tijd sluiten, zelfstandige ondernemers, zoals kappers en artiesten, kunnen hun werk niet doen en hebben tijdelijk geen inkomen, professionals in de zorg worden zwaar op de proef gesteld en vechten voor mensenlevens.

Creatieve initiatieven

Net als in de natuur lijkt er in deze moeilijke tijd een soort oerkracht te ontwaken die zorgt voor enorm veel creativiteit van waaruit allerlei initiatieven ontspruiten. Drankproducent Hooghoudt uit Groningen gaat desinfecterende alcohol leveren aan ziekenhuizen, 17 musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest spelen vanuit huis met elkaar voor heel Nederland Beethoven om de saamhorigheid te versterken. Hoe valt dit te verklaren?

Authentieke verlangens

In zijn boek: ‘de creatiespiraal’ beschrijft Marinus Knoope hoe hij enerzijds ontdekte dat er in ieder mens authentieke verlangens leven. Het willen realiseren van deze verlangens zorgt voor een scheppende kracht. Anderzijds bestaat er ook zoiets als een natuurlijke kringloop en lijken de dingen zich volgens een bepaald ritme en plan te voltrekken. Een appelboom vormt bloesem, waaruit appels ontstaan en de zaden van de appels zorgen voor nieuwe appelbomen die precies hetzelfde doen.

De mensen in de genoemde voorbeelden hebben een verlangen om een positieve bijdrage te leveren aan de wereld om hen heen en daarvoor scheppen zij iets dat samenhangt met hun natuurlijke kwaliteiten; een distillateur wil creaties met alcohol maken en een musicus wil mensen via mooie klanken in een prettige gemoedstoestand brengen. ‘Een appelboom kan geen peren voortbrengen’ schrijft Marinus Knoope. Als authentieke verlangens en natuurlijke kwaliteiten hand in hand gaan ontstaan er mooie creaties die zowel voor de schepper als voor de omgeving waardvol zijn. Wat zijn jouw authentieke verlangens op dit moment? Ken jij je natuurlijke kwaliteiten?

Om te doen:

Volgens Marinus Knoope is de eerste stap op de natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid het verbeelden van je wens. Zoek een rustige plek (in de natuur). Sluit je ogen en visualiseer je gewenste baan of (werk)situatie. Hoe ziet de omgeving eruit en jouw werkplek? Wie werken er? Hoe is de sfeer? Met wie werk je samen? Wat ben je aan het doen? Op welke manier doe je dat? Welke hulpmiddelen en materialen gebruik je daarbij? Maak op deze manier je verlangen zo concreet en levendig mogelijk en bedenk: verlangens zijn voorbodes van wat gaat komen.

“Op basis van 25 jaar ervaring
en een eigentijdse visie op studiekeuze
hanteert Videre een unieke studiekeuze methodiek”