Je faalt alleen als je opgeeft

Weblog

Je faalt alleen als je opgeeft

Je faalt alleen als je opgeeft

De afgelopen week werd ik vereerd met een bezoek van Anna Książek. In 2008 ontmoette ik haar op de Camino Frances in Spanje tijdens mijn pelgrimage naar Santiago de Compostela. Anna rondde in Polen de studie Psychologie af, besloot in 2015 haar baan en flat op te zeggen om samen met haar Italiaanse vriend Andrea Pucci rond de wereld te reizen en via projecten bij te dragen aan een betere wereld; Exchange the world. Bij Tedx talk vertelt zij haar verhaal; kijk op https://www.exchangetheworld.info

Een wereld- en levensreis

Tijdens haar bezoek sprak ik met haar over keuzes maken. In haar studententijd stoorde zij zich aan het negatieve denken en de passiviteit van sommige leeftijdsgenoten. Zij stelde juist ambitieuze doelen voor zichzelf en wou deze ook zo snel mogelijk realiseren. De uitkomst van een brainstorm was de keuze om de Kilimanjaro in Tanzania te gaan beklimmen. Niet alleen in fysiek opzicht een uitdaging, maar dit was ook een dure aangelegenheid en geld hadden ze niet. Hoe ging zij hier mee om?  En dit was pas het begin van hun grote avontuur. Ze besloot namelijk haar baan en leven in Polen op te zeggen om te kunnen samenwonen met Andrea in Italië. Er volgde een moeilijkere periode aan in haar leven. Ze kende de taal niet en kon mede daardoor haar vak niet beoefenen en kreeg te maken met een cultuur en gewoonten die haar vreemd waren. Dan word je behoorlijk met jezelf en met je eigen schaduw geconfronteerd. Hoe ging ze om met deze tegenslagen en wat adviseert ze anderen? “Ontdekken en ervaren is ontzettend belangrijk. Doe mee aan workshops, activiteiten en stel jezelf vragen: Wat is voor mij van waarde en waarom? Praat hierover met een coach, trainer of vriend(in), En houd jezelf voor ogen: je kiest nooit voor heel je leven. Je faalt alleen wanneer je opgeeft. Er is geen snelweg naar succes. Je komt altijd tegenslagen tegen, dan heb je moed nodig om door te gaan. Proberen en nog eens proberen, vallen en opstaan, net zo lang tot je je doel hebt bereikt!”, aldus Anna.

Het hele verhaal van Anna Książek

Wil je meer weten over Anna en wat haar angsten, drijfveren en twijfels zijn? Lees hier het hele verhaal van Anna Książek.

“Op basis van 25 jaar ervaring
en een eigentijdse visie op studiekeuze
hanteert Videre een unieke studiekeuze methodiek”