Het interview met Hans

Weblog

Het interview met Hans

Eind juni 2016 koos Hans voor begeleiding bij zijn studiekeuze.

Je had twee studies afgebroken; als je terugkijkt wat deed dat toen met je? Welke invloed had het op je?

De eerste studie wist ik al vrij snel dat Integrale veiligheid echt niet mijn ding was. Mijn vrienden gingen deze studie doen, en ik wist zelf helemaal nog niet wat ik wou gaan doen, dus waarom dan ook niet integrale veiligheid? Uiteindelijk was dat dus niks voor mij. De invloed die dit op mij heeft gehad is dat ik wel wat zelfstandiger ben geworden. Ik realiseerde me dat ik nu toch wel iets moest kiezen dat bij mij past, maar wat past precies bij mij? Het jaar daarop ben ik gestart met Sport, Gezondheid en Management. Dit was voor mij een logische keus, omdat ik sport wel leuk vond. Maar goed, met die mentaliteit gaan zo veel mensen die studie doen. Eigenlijk wist ik nog steeds niet goed wat ik wou gaan doen, maar ik voelde de druk van de mensen om me heen om toch maar weer aan een studie te beginnen, die eigenlijk ook gedoemd was te mislukken. De uiteindelijke invloed die deze twee studies op mij hebben gehad zie ik helemaal niet als iets negatiefs. Ik heb er juist veel van geleerd en mezelf als persoon kunnen ontwikkelen. Toen ik voor de tweede keer stopte met mijn studie, heb ik eigenlijk voor het eerst in mijn leven gekeken naar wat wil ik nou precies. Niet wat willen anderen, maar wat is belangrijk voor mij en waar word ik gelukkig van? Uiteindelijk heeft dit mij ontzettend geholpen en achteraf ben ik blij dat het op deze manier gegaan. Ik zou er niet iets aan veranderen.

Opvallend aan de Studie Interessetest was dat je van de 117 er slechts 6 interessant vond. Hoe verklaar jij deze beperkte interesse op dat moment?

Dit vind ik een lastige vraag. Ik denk heel eerlijk gezegd omdat ik mijn zinnen al op het reizen had gezet en dat ik daardoor beïnvloed werd in de Studie Interessetest. Ik zat zo met het reizen in mijn hoofd dat dat mij het enige leuke leek. Als ik het me goed herinner was het merendeel of de helft van deze zes studies ook studies die iets met reizen te maken hebben.

Ik heb je geadviseerd om nog geen studiekeuze te maken, maar hiervoor de tijd te nemen en te gaan reizen. Hoe kijk je terug op dit advies? Was het achteraf bekeken een goed advies?

Het is heel grappig, ik heb een paar dagen terug weer gelezen in het boekje waarin ik heb geschreven toen ik in Nieuw-Zeeland was. Dit boekje heb ik ook gekocht op aanraden van Jaap. Jaap heeft me ook verteld in onze gesprekken dat, ondanks dat het niet uit de Studie Interesse test kwam, een sociale studie misschien ook wat was voor mij. Uiteindelijk ben ik voordat ik op reis ben gegaan nog naar de open dag en de meeloopdag van Toegepaste Psychologie geweest, de studie die ik nu met veel plezier doe. Ik had me dan ook al ingeschreven voordat ik weg ben gegaan, maar was nog niet 100% overtuigd. Nu terug naar het boekje. In dat boekje heb ik dus geschreven dat ik steeds meer overtuigd werd voor Toegepaste Psychologie. Dit kwam door de mensen die ik daar leerde kennen en de gesprekken die je met die wildvreemde mensen hebt, die toch zo vertrouwd voelen. Achteraf gezien was het een heel goed advies, omdat ik daardoor tijd voor mezelf heb kunnen nemen en nog goed heb kunnen nadenken over het jaar dat daarop zou volgen.

Je bent naar Nieuw Zeeland geweest. Heeft de reis je beïnvloed, veranderd? In welk opzicht? Wat is het belangrijkste dat je van de reis hebt geleerd?

Het belangrijkste dat ik van de reis heb geleerd is lastig te zeggen, want ik heb zo veel geleerd op reis. Ik ben extraverter geworden, iets dat natuurlijk ook wel nodig is op reis. Het allerbelangrijkste dat ik heb geleerd zijn heel veel dingen over mezelf en het feit dat ik heel veel zelf kan bereiken. Ik heb nog meer geleerd voor mezelf te kiezen in plaats van de prioriteit aan andere mensen te geven. Door de prioriteiten aan andere mensen te geven vergat ik op een gegeven moment mezelf en dat is in Nieuw-Zeeland wel veranderd.

Na afloop wist je dat je Toegepaste Psychologie wilde gaan doen. Hoe ben je tot dit inzicht gekomen?

Dat kwam dus door de gesprekken die ik daar met mensen heb gehad en de dingen die ik uit die gesprekken heb gehaald, die mij weer aan het denken hebben gezet over mezelf en wat ik belangrijk vind in het leven. In die gesprekken zeiden mijn reisgenoten dingen over mij die ik zelf helemaal niet had ingezien. Het komt natuurlijk niet alleen door de gesprekken die ik met andere mensen heb gehad. De eerste vijf dagen in Nieuw-Zeeland was ik helemaal alleen en ik had geen planning. Het enige dat ik had was het doel om erachter te komen wie ik nou ben. Wat voor persoon ben ik? Dit vergt ook veel naar binnen kijken en veel over jezelf nadenken. Nadenken over je acties en wat voor consequenties dat voor jou heeft en voor andere mensen. Introspectie is erg belangrijk.

Je zit nu in het derde jaar van de studie. Hoe spannend was het om voor de derde keer te gaan studeren? Was het deze keer anders? In welk opzicht?

Voor mij was het niet spannend. Ik wist door de reis en het advies dat ik heb gehad dat ik aan de goede studie zou beginnen. Toen het schooljaar begon heb ik ook geen twijfel gehad. Het hielp ook dat ik een hele leuke klas had, de beste en leukste klas waar ik in mijn hele leven in heb gezeten. Daar heb ik natuurlijk heel veel geluk mee gehad.

Hoe is de studie verlopen? Heb je vertraging opgelopen?

Tot nu toe heb ik geen vertraging opgelopen. Sterker nog, de mogelijkheid is er zelf om binnen 3,5 jaar mijn bachelor al te halen. Dit komt omdat ik al 29 EC heb gehaald in de studie Sport, Gezondheid en Management. Dat betekent dat ik de minor Sport, Gezondheid en Management kan gaan doen naast mijn stage. Van de minor hoef ik dan nog maar 1 EC te halen, dus maar één cursus. Daar ben ik niet zo veel tijd aan kwijt, dus dan zou ik een halfjaar eerder kunnen afstuderen. Het eerste jaar van Toegepaste Psychologie heb ik afgesloten met 49 van de 60 EC. Ik moest minimaal 48 EC halen, dus dat was met de hakken over de sloot. In het tweede jaar heb ik die achterstand weg gewerkt en heb ik mijn Propedeuse gehaald. Nu ga ik met een goed gevoel aan het derde jaar beginnen.

Wat spreekt je aan in de studie? Wat vind je het leukste aan de studie?

Het leukste aan de studie vind ik het bestuderen van het menselijk gedrag en de theorieën die erachter zitten. Hierdoor leer je niet alleen over andere mensen, maar natuurlijk ook over jezelf. Ook hebben we veel gespreksvoeringsvakken. Hierin leren we hoe we verschillende soorten gesprekken kunnen voeren met mensen. Om dit toe te passen in je studie en je leven buiten je studie is leuk om te doen en daardoor ontwikkel je jezelf niet alleen als professional, maar ook als persoon.

Heb je al stage gelopen of op een andere manier kennis gemaakt met de beroepspraktijk? Heb je al een beeld van je toekomstige loopbaan? Wat zijn je wensen, ideeën op dit vlak?

Mijn nicht heeft ook Toegepaste Psychologie gestudeerd. Zij is inmiddels afgestudeerd en aan het werk. Voor een opdracht vanuit de cursus SLB moesten wij op een gegeven moment iemand uit het werkveld interviewen. Toen heb ik mijn nichtje geïnterviewd. Dit bracht wel veel inzicht in hoe een toekomstige baan eruit kan zien. Het is echter zo dat er heel veel richtingen zijn waar een toegepast psycholoog uiteindelijk naar toe kan gaan.

Voor mezelf heb ik enige twijfel over mijn richting. Zelf ben ik een sportieve jongen en ik vind sporten dan ook heel erg leuk en interessant. Om die reden lijkt het mij heel erg leuk om de sport en de psychologie te combineren in mijn werk later. Dit zou betekenen dat ik nadat ik Toegepaste Psychologie heb gehaald, ik naar de universiteit in Groningen moet gaan om daar een master Psychologie te halen. Wanneer ik die dan gehaald heb zou ik nog twee jaar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam Sportpsychologie moeten studeren om uiteindelijk sportpsycholoog te worden. Dat zou betekenen dat ik over zes jaar klaar ben. Aan de andere kant heeft de politie en de misdaad mij altijd al geïnteresseerd. Een combinatie van misdaad en psychologie lijkt mij dan ook heel erg leuk. Vandaar ook de twijfel.

Wil je verder nog iets delen? Heb je een tip aan studenten die overwegen te stoppen of een tussenjaar te nemen?

Ik heb geen tips, alleen de mededeling dat het belangrijk is in welke situatie je nou zit, of je wil stoppen met je studie of je een tussenjaar wil nemen, het voor mij altijd heeft gewerkt om te luisteren naar mijn gevoel en te kijken naar wat ík graag wil. Wat mij daarbij heeft geholpen is ook het advies van anderen. Ik wil Jaap dan ook nog een keer bedanken voor zijn advies en ik vind dit een mooie manier om dat te doen. Het advies van Jaap heeft mij veel geholpen, niet alleen op het gebied van het komen tot een juiste studiekeuze, maar ook met het ontwikkelen van mezelf.

“Op basis van 25 jaar ervaring
en een eigentijdse visie op studiekeuze
hanteert Videre een unieke studiekeuze methodiek”