Herfst

Weblog

Herfst

Dit is de eerste blog van het vierluik: herfst – winter – voorjaar – zomer.

Wanneer ik deze blog schrijf waait er buiten een stormachtige wind en wisselen stortbuien en opklaringen elkaar af. Geen weer om naar buiten te gaan. Toch heeft de herfst ook een ander gezicht. Gekleurde bladeren, paddenstoelen, kastanjes, eikels en andere vruchten. De Indian summer. Het is heerlijk om dan door het bos te lopen, alle zintuigen open te zetten en te genieten van de geuren en kleuren.

Natuur als instrument en metafoor

Bij natuurcoachen gebruiken we de natuur als instrument en metafoor. Zo is het interessant om naar je loopbaan te kijken als een opeenvolging van seizoenen. Je begint aan iets nieuws, een nieuwe baan, een project, waarin je tot bloei komt, vruchten voortbrengt, maar wat ook weer eindigt waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe ontwikkelingen. Een natuurlijke cyclus van aandacht geven en weer loslaten.

Tijd van oogsten

Wat is kenmerkend voor de herfst in je (loop)baan? De herfst is de fase van loslaten en afscheid nemen. Voordat je aan iets nieuws kunt beginnen moet er vaak iets opgeruimd worden. Dat kan met veel onrust gepaard gaan, maar ook rust, prachtige ervaringen en inzichten opleveren. Vruchten horen bij de herfst. Welke vruchten heb je voortgebracht? Wie heeft daar van geprofiteerd? Wat heeft het jou gebracht? Steeds weer merk ik bij het coachen hoe het ‘oogsten’ van de vruchten een belangrijke stap is in het veranderingsproces. Het maakt je bewust van wat belangrijk en essentieel is in je baan of loopbaan. Vruchten dragen de zaden in zich, datgene wat voor jou belangrijk is en de moeite waard om te laten groeien.

Benieuwd wat de kracht van natuurcoachen voor jou kan betekenen? Kijk dan hier. 

“Op basis van 25 jaar ervaring
en een eigentijdse visie op studiekeuze
hanteert Videre een unieke studiekeuze methodiek”