Geketend met gouden handboeien

Weblog

Geketend met gouden handboeien

Ik heb ze regelmatig aan tafel: cliënten met een goede baan, prima salaris en secondaire arbeidsvoorwaarden. Ze zijn succesvol, werken al lang voor dezelfde werkgever waar ze carrière hebben gemaakt, maar ze zijn niet gelukkig in hun baan. Bij de een zorgen veranderingen binnen de organisatie ervoor dat het takenpakket of de werkomstandigheden minder aantrekkelijk worden. Een ander kent het kunstje nu wel en mist de uitdaging, weer een ander haalt geen voldoening meer uit commerciële successen of ervaart deze prestatiedruk als onprettig.

Maar dan geef ik een stukje (financiële) zekerheid en op!

Als ik dan roep: ‘tijd voor verandering!’, komen een aantal belemmeringen regelmatig terug. De eerste is: ‘dan geef ik een stuk zekerheid op’. Reorganisaties zijn bij de grote verzekeraars en banken aan de orde van de dag. Sommige medewerkers gaan hier proactief mee om door na te denken over alternatieve loopbaanmogelijkheden, anderen klampen zich vast aan de bestaande zekerheid en hopen op goede begeleiding en een goede regeling als het zover is. Wat ik daarnaast vaak hoor is: ‘dan krijg ik nooit wat ik hier verdien’. In veel gevallen is dit een aanname waar geen empirisch marktonderzoek aan ten grondslag ligt. Er zijn meer van dergelijke algemene aannames, zoals: ‘ik ben te oud’. Tenslotte speelt onbekendheid met (de benadering van) de arbeidsmarkt een rol wanneer je al lang bij dezelfde werkgever werkt. Een cliënt vatte het kort en krachtig samen: ‘ik ben geketend aan mijn huidige baan met gouden handboeien’.

Wat geef je prioriteit?

Een gesprek over carrièrewaarden biedt in zo’n geval vaak een opening. Zekerheid en financiële beloning zijn waarden die in dit verhaal een rol spelen. Er zijn ook waarden die in het gedrang zijn, bijvoorbeeld: autonomie, waardering en erkenning, zelfontwikkeling of betekenisvol werk doen. De hamvraag is: wat geef je prioriteit? Dat is de sleutel! Durf je een stuk (schijn)zekerheid op te geven in ruil voor meer autonomie, avontuur en betekenisvol werk? Vertrouw je op een goede afloop bij je huidige werkgever of vertrouw je op je eigen potentiële mogelijkheden en die van de arbeidsmarkt? Een verkenning biedt veel inzicht in jouw arbeidsmarktwaarde en mogelijkheden en helpt vooroordelen te doorbreken.

Videre coacht je graag in dit proces en bij het zetten van de juiste stappen.

“Op basis van 25 jaar ervaring
en een eigentijdse visie op studiekeuze
hanteert Videre een unieke studiekeuze methodiek”