Een goed begin …

Weblog

Een goed begin ...

De borden langs de weg met daarop ‘de scholen zijn weer begonnen’ maken duidelijk dat de zomervakantie er weer op zit en dat scholieren en studenten weer deelnemen aan het verkeer. Alertheid is geboden!

Ben jij scholier en zit je in de examenklas van het havo of vwo, dan heb je twee belangrijke doelen voor dit schooljaar: het diploma halen en een vervolgstudie kiezen. Ga er maar aanstaan, geen gemakkelijke opgaven. Gelukkig is het examen nog ver weg en is aanmelden voor een studie tot 1 mei 2018 mogelijk. Dat klopt, maar ook hier is het opletten geblazen. Is de studie die je wilt gaan doen een numerus fixus, een studie met een beperkt aantal plaatsen, dan moet jij je voor 15 januari 2018 hebben aangemeld. Wil je weten voor welke studies een selectieprocedure geldt kijk dan op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hoger-onderwijs/vraag-en-antwoord/hoe-werkt-de-toelating-bij-een-opleiding-met-een-numerus-fixus.

Vanaf het schooljaar 2017-2018 is er geen centrale loting meer maar verzorgen hogescholen en universiteiten zelf de selectie voor studies met een numerus fixus. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het gemiddelde eindexamencijfer, maar ook naar motivatie, persoonlijkheid en eerdere schoolprestaties. Het is dus belangrijk zowel goede cijfers te behalen als een goed onderbouwde studiekeuze te maken. Het eerste doet een beroep op jouw inzet, bij het tweede kan Videre ondersteuning bieden.

Bij Videre kun je een kort traject volgen, check je studiekeuze, waarbij je de Studie Interesse Test (SIT) en de Persoonlijkheids Test voor Jongeren (PTJ) van Talent Focus maakt. De heldere rapportages spreek ik met je door. Hiermee ontdek je snel in welke studies jij inhoudelijk geïnteresseerd bent, wat jouw talenten zijn en welke studies daar het beste bij aansluiten. Zo heb je snel zicht op je mogelijkheden wanneer je nog geen idee hebt wat je wilt en krijg je bevestiging of je op het goede spoor zit als je al wel ideeën hebt.

Wanneer je in september of oktober de check je studiekeuze doet:

  • kun je heel gericht op de open dagen die studies verkennen die bij je passen,
  • bespaar je een hoop tijd en energie die je in het behalen van goede schoolresultaten kunt steken,
  • ben je op tijd om je aan te melden voor een numerus fixus studie,
  • kun je op ieder moment extra begeleiding krijgen wanneer blijkt dat je er zelf niet uitkomt.

Ook als het om je studiekeuze gaat geldt; een goed begin is het halve werk.

Veel succes dit schooljaar!

“Op basis van 25 jaar ervaring
en een eigentijdse visie op studiekeuze
hanteert Videre een unieke studiekeuze methodiek”