Digitale loopbaanbegeleiding

Weblog

Digitale loopbaanbegeleiding

We leven in een digitale wereld en dus is het niet vreemd dat de computer een prominente rol speelt bij het werken aan je loopbaan. We zoeken digitaal naar vacatures via vacaturesites zoals Indeed, netwerken digitaal via sociale media als LinkedIn, we hebben een digitaal C.V. en solliciteren online. Overigens is niet iedereen even bedreven in een digitale arbeidsmarktbenadering.

Online loopbaanportalen

In de professionele loopbaanbegeleiding wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van digitale middelen om de loopbaanbegeleiding te ondersteunen. Veel bureaus werken met zogenaamde loopbaanportalen waarin hun cliënten testen kunnen maken en informatie kunnen vinden. Deze digitale omgeving wordt tegen betaling ter beschikking gesteld als onderdeel van de dienstverlening.

LoopbaanCentraal: een gratis online loopbaanportaal

Een uitzondering daarop is LoopbaanCentraal, een digitaal loopbaanportaal, ontwikkeld door James, voor alle werkenden en werkzoekenden, waarvoor je niet hoeft te betalen. James heeft een duidelijke missie die er op gericht is iedereen een sterke positie op de arbeidsmarkt te geven. Vanuit deze missie is LoopbaanCentraal gebouwd met subsidie en wordt het portaal nog steeds verder ontwikkeld.

Op de website van LoopbaanCentraal vind je o.a.:

  • Tips voor je loopbaan op velerlei gebied,
  • Tools om te ontdekken wat je wilt en waar je goed in bent,
  • Informatie over solliciteren, bijvoorbeeld het maken van een C.V. of sollicitatiebrief.

Kom je er zelf toch niet uit dan kun je via de website een coach vinden. Nu komt het moment dat je toch de portemonnee moet trekken zul je denken. Dat kan kloppen, behalve wanneer je in aanmerking komt voor één van de sectorprojecten die worden ontwikkeld. Op de website vind je een mooi overzicht van projecten per sector om je ontwikkeltraject te financieren. Zo zijn er projecten voor: medewerkers in de kartonnage, schoonmaak, glastuinbouw en mobiliteitssector. Voor uitzendkrachten is er het project Doorzaam en ook medewerkers in de detailhandel kunnen gratis gebruik maken van een loopbaancoach.

Meer tips om je ontwikkeltraject te financieren vind je hier.

Heb je een loopbaanvraag, neem vooral een kijkje op de website van LoopbaanCentraal. 

“Op basis van 25 jaar ervaring
en een eigentijdse visie op studiekeuze
hanteert Videre een unieke studiekeuze methodiek”