Belangrijke data en stappenplan studiekeuze

Weblog

Belangrijke data en stappenplan studiekeuze

Een helder stappenplan vergroot de kans dat je een passende studiekeuze maakt. Hieronder vind je al een goede aanzet voor jouw persoonlijke actieplan. Begin op tijd en let op de deadlines, dan kom je niet voor verrassingen te staan!

Stap 1. Bepaal je keuzeopties : oktober – november

Voordat je open dagen gaat bezoeken is het goed een lijstje van interessante studies op te stellen. Stel jezelf de vragen: wat wil ik graag? Wat past goed bij mij? Waar ben ik goed in? Kijk welke studies daar goed bij passen. Kom je niet tot een lijstje interessante studies of is je lijst veel te lang, met het programma ‘check je studiekeuze van Videre heb je snel een lijstje met interessante en passende studies waarmee je gericht de open dagen kan bezoeken.

Stap 2. Ga op verkenning : november – maart

Op de sites van hogescholen en universiteiten vind je al veel informatie over de verschillende studies. Lees je goed in en noteer wat je graag wil weten. Belangrijke vragen zijn bijvoorbeeld: spreekt de inhoud van de studie je aan? Welke keuzeopties heb je (is het een brede of specialistische studie)? Wat is het beroepsperspectief van de studie en past dat bij je? Bezoek open dagen en ga in gesprek met docenten en vooral studenten. Waarover zijn studenten tevreden, waarover minder en wat vinden ze moeilijk? Loop een dagje mee met de studie. Wat ervaar je? Wat zegt je gevoel over deze studie(richting) en studieomgeving? Kiezen doe je niet alleen met je hoofd. Heb je twijfels, praat er over! Kom je er niet uit of blijf je twijfels houden dan kies dan op tijd voor het programma ‘maak je studiekeuze’ van Videre. In 4 – 6 weken ontdek je welke studie goed bij je past.

Stap 3. Schrijf je tijdig in : vóór 15 januari (numerus fixus) of 1 mei (overige studies)

Geldt voor de studie die je wilt gaan doen een numerus fixus (een maximum aantal studenten) dan moet jij je inschrijven vóór 15 januari. De voorlopige lijst van numerus fixus studies voor het studiejaar 2020 – 2021 vind je hier. Per studiejaar mag jij je voor maximaal 2 fixusopleidingen aanmelden. Dat mag ook dezelfde opleiding zijn op 2 verschillende onderwijsinstellingen. Op 15 april weet je of je bent toegelaten tot een numerus fixusopleiding. Voor de overige studies meld jij je aan vóór 1 mei. Je mag je maximaal voor 3 studies aanmelden. Aanmelden voor een studie doe je hier.  Op deze site vind je ook een overzicht van hogescholen en universiteiten.

Stap 4. Studiekeuzecheck: zit je goed? : juni – juli

Wanneer jij je vóór 1 mei hebt ingeschreven volgt er een studiekeuzecheck (intake). Je vult bijvoorbeeld een online vragenlijst in of maakt en opdracht en je krijgt een advies ten aanzien van je studiekeuze. Het advies is niet bindend, maar het is wel verplicht om aan de check mee te doen. Het doel is de uitval in het hoger onderwijs te beperken. Je kunt in deze periode je keuze nog aanpassen. September is echt de laatste maand dat jij je voor sommige studies nog kunt inschrijven.

Stap 5. Regel je studiezaken

Wanneer jij gaat studeren zijn er nog wat andere zaken te regelen, zoals: studiefinanciering, een studentenreisdocument (OV-kaart), collegegeld, (eventueel) op kamers gaan en (eventueel) een bijbaantje zoeken. Wat je moet regelen kun je vinden op de website van Rijksoverheid. En wat kost studeren eigenlijk? Dat vind je hier.

Tot slot nog 10 tips voor ouders en aankomende studenten

Videre wenst je veel succes bij je studiekeuze en kom je er niet uit … Videre helpt je graag bij het maken van een juiste studiekeuze.

“Op basis van 25 jaar ervaring
en een eigentijdse visie op studiekeuze
hanteert Videre een unieke studiekeuze methodiek”